Bahan-bahan 1/2 ekor ayam 1 bungkus sup bunjut ADABI 3 sudu besar madu 2 sudu besar sos tiram Garam dan lada sulah secukup rasa
Tumbuk 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 1 inci halia
Cara-cara · Tumis bawang merah, putih dan halia yang dikisar hingga wangi. Masukkan air dan sup bunjut. Biar 3 minit. · Masukkan ayam dan masak hingga empuk lebih kurang 10-15 minit. Tambah garam dan lada sulah.Ketepikan dan biar sejuk sebentar. · Keluarkan ayam dan ambil kuah sup. Masukkan ke dalam periuk nasi bersama beras yang telah dicuci dan sedikit garam. Jumlah kuah mesti sama dengan banyak air kalau masak nasi biasa. · Semasa nasi tengah masak, lumurkan ayam dengan sedikit hirisan bawang putih, sos tiram dan madu. Goreng (jangan terlalu lama sebab ayam dah masak).
MEE BANDUNG
Bahan-bahan (untuk 4 orang makan) Mee / Meehoon 3 biji bawang merah (dihiris nipis) 3 ulas bawang putih (dihiris nipis) 2 keping tauhu (digoreng dan dipotong nipis) RM 2 udang kering 1/2 kilo daging (dikisar halus bersama udang kering) 1/4 botol sos tomato 2 biji tomato RM1 sayur sawi (dipotong-potong) 1 bekas kecil (bulat) cili giling - yang selalu didapati di pasar malam. Ikut citarasa, jika suka pedas tambah lagi 50 sen daun bawang (dimayang kecil-kecil 2 camb tepung jagung (untuk melikatkan kuah - dibancuh dengan air dahulu agar tidak berketul-ketul) 2 biji limau kasturi 4 biji telur 200g udang
Cara-cara • Tumiskan bawang putih dan merah Apabila bawang kekuningan masuk cili dan kacau hingga cili masak. • Masuk daging yang telah dikisar bersama udang kering tadi. Masukkan air secukupnya. • Apabila daging telah empuk, masukkan udang dan tahuu goreng Masukkan tomato dan telur Masukkan air tepung jagung Kacau sekali sekala. • Apabila sudah sebati dan masak masukkan sayur sawi Masukkan garam dan gula secukup rasa. • Bihun/mee tidak dicampurkan sekali kerana cepat meresap kuah. Oleh itu, bihun/mee direbus seketika/dicelur • Untuk menghidangkan tabur daun kedalam mangkuk berisi kuah bandung Sebelum memakan perah sedikit air limau kasturi kedalam hidangan ini mengurang atau melambatkan rasa mual. Kalau kuat masam boleh perah banyak.
BUBUR JAGUNG SPECIAL YAN"Z
Bahan-bahan:
1 pek jagung mentah @ 4 biji jagung di lerai dari buluhnya.. 1 tin jagung manis 1 tin susu pekat cair 1/2 biji kelapa diambil santannya Gula & Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Masukkan jagung ke dalam periuk kemudian masukkan jagung tin, susu pekat, gula, garam dan santan...
2. perlahankan api dan kacau sehingga masak.. (jangan bagi pecah lemak)
p/s: boleh juga di campur dengan kacang merah tin @ sagu mata ikan...(kalau nak masuk sagu... masak sagu dulu baru masukkan bahan yang di atas)..
SELAMAT MENCUBA>>>>>
Poll
Selamat Datang Ke Blog Biro Cafe MQA
Laman Blog ini menyediakan info-info terbaru mengenai Biro Cafe dan memberikan peluang untuk ahli-ahli Kelab Kebajikan MQA untuk menambahkan peluang pendapatan serta menjual barangan-barangan pada harga yang lebih murah.
Biro Cafe ialah salah satu biro yang terdapat di dalam Kelab Kebajikan MQA. Untuk sebarang cadangan dan maklumat terkini, sila emelkan kepada jawatankuasa biro cafe atau email kepada http://birocafemqa.yahoo.com/
No comments:
Post a Comment